Skip to main content

IPC

Alles verandert: werk, carrières, de manier waarop we met elkaar omgaan. Dat vraagt om ander onderwijs. In de 21ste eeuw gaat het niet om kennis alleen. Om je staande te houden heb je meer nodig. IPC gaat daarin mee en biedt een eigentijds programma voor het basisonderwijs (groep 1 t/m 8) waarin effectief leren centraal staat.

Vanaf het schooljaar 2017/2018 werken we op KBS de Toermalijn met de units van IPC. Kinderen worden actief betrokken bij hun eigen leerproces en leren doelgericht werken aan kennis, vaardigheden en inzicht. Bovendien is er aandacht voor zelfvertrouwen, begrip voor elkaar, samenwerken, ontdekken van eigen talenten, actief burgerschap en internationale ontwikkelingen.

IPC in de praktijk
Hoe werkt een IPC-unit in de praktijk? We nemen als voorbeeld “Chocolade”. Bij het vak kunst ontwerpen leerlingen een verpakking. Bij geschiedenis wordt chocolade in een historisch perspectief gezet en leggen we de verbanden met het heden. Bij het vak natuur staat voedsel als brandstof centraal en bij aardrijkskunde worden kinderen uitgenodigd om te onderzoeken waar op aarde cacaobomen groeien.

In de klas worden gesprekken gevoerd over het thema en leren kinderen wat hun plek is in de wereld en zien hoe andere kinderen leven en welke culturen er zijn. Een IPC-unit is een overkoepelend thema waarin gedurende een bepaalde periode alle zaak- en creatieve vakken aan bod komen. De vakken staan bij IPC niet meer op zichzelf, maar zijn in elkaar verstrengeld.

Leerlingen leren verbanden te zien tussen de vakken, nemen actiever deel aan het onderwijs en leren denken vanuit verschillende invalshoeken. Daarbij wordt, waar het mogelijk is, de koppeling met de praktijk gezocht gedurende de IPC-lessen of bij de afronding van een thema. Het kan voorkomen dat ouders in de klas worden uitgenodigd die iets met het thema te maken hebben en daarover willen vertellen of dat een klas op bezoek gaat bij een lokale ondernemer of instelling.

Wilt u meer lezen over IPC, kijk dan in de schoolgids naar het hoofdstuk IPC.

Lees meer

Rondleiding

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je onze school eens van binnen bekijken? Kom dan eens langs voor een rondleiding. We laten je graag meer van onze school zien.

Rondleiding aanvragen