Schoolkampen
Op de Toermalijn is het al jaren een traditie.

Informatie

Schoolkampen bovenbouw

Data:

groep 6 + 7 :   3,4,5 oktober 2018
(beide groepen gaan 2 dagen en dus 1 nacht)

groep 8:          19,20,21 september 2018
(Groep 8 gaat 3 dagen en 2 nachten)

Op de Toermalijn is het al jaren traditie dat we in de bovenbouw groepen 6 , 7 en 8 op kamp gaan. Wij vinden dit als leerkrachten een meerwaarde van onze school, omdat kinderen tijdens een kamp heel veel verschillende vaardigheden leren die we in een schoolse setting niet kunnen verwezenlijken.

Door een aantal dagen intensief met elkaar om te gaan en met elkaar te “leven”, gaan kinderen op een andere manier met elkaar om. Daarnaast komen de kwaliteiten van ieder kind in andere situaties meer aan bod, zodat iedereen kan zijn wie hij of zij is, zonder in de schoolbanken te zitten.

Vaardigheden waaraan je kan denken:

–         sociale vaardigheden

–         discipline

–         creativiteit

–         samenwerking

Natuurlijk staat plezier hebben met elkaar hoog in het vaandel. Het is ook prettig dat kinderen elkaar op een heel andere manier zien, zowel overdag als ’s nachts en daardoor ook anders tegen elkaar aan gaan kijken.

Vaak zien we op kampen dat alle kinderen bij de groep betrokken worden en erbij horen. Dat er een groot saamhorigheidsgevoel ontstaat en er nieuwe contacten/vriendschappen ontstaan. Er worden nieuwe ervaringen opgedaan, talenten ontwikkeld en nieuwe interesses gewekt.

Dan is er nog het pedagogische aspect.

Kampen helpen een kind bij het ontwikkelen van karakter en vaardigheden, zelfstandig beslissingen leren nemen, sociaal gedrag in groepsverband en individueel.
Sommige kinderen gaan  voor het eerst een langere tijd zonder ouders een paar dagen en nachten weg.

Ze moeten beslissen wat te dragen, wat te eten, aan welke activiteiten deel te nemen. Natuurlijk beslissen begeleiders dit met hen, maar in wezen zullen de kinderen al snel leren dat ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen en als gevolg daarvan ontwikkelen ze zelfvertrouwen en worden zelfstandig.
Kinderen komen meestal thuis met een vergroot zelfvertrouwen.

Natuurlijk is het belangrijk dat er goede begeleiders mee gaan op kamp. Begeleiders die kinderen vooral succeservaringen willen.

Vaak zie je op kamp hoe de onderlinge relaties zijn in de groep. Daar spelen de groepsleiders op in en zullen de kinderen op verschillende manieren begeleiden en helpen daarin.

Ze leren geven en nemen van een groepsleven. Ze leren samenwerken en rekenen op anderen en,  nog belangrijker,  dat anderen ook op hen kunnen rekenen. Iets eenvoudigs als de schoonmaak of corvee, is er niet alleen om de verblijfplaats schoon te krijgen, maar ook om de teamsfeer en samenwerking te bevorderen.

Afgelopen jaar hebben wij ervoor gekozen om aan het begin van het schooljaar op kamp te gaan, zodat de kinderen en hun leerkrachten een heel jaar kunnen profiteren van hetgeen wordt bereikt tijdens het schoolkamp.

Groep 6 zal twee dagen op kamp gaan.  Kinderen worden door hun ouders naar de locatie gebracht en een dag later worden ze daar weer opgehaald.

Zij kunnen zien waar hun kind verblijft en de kinderen kunnen optimaal hun tijd benutten op de locatie.

De groepen 7 en 8 zullen drie dagen op kamp gaan. De kinderen en hun begeleiders zullen fietsend naar de locatie gaan.

De locaties worden ieder jaar met veel zorg uitgezocht door de leerkrachten. Het zijn locaties op de Veluwe die op fietsafstand te bereiken zijn.

De locaties kunnen jaarlijks verschillen al naar gelang de grootte van de groepen en de beschikbaarheid van de locaties.

Foto´s

Nieuwsbrief inschrijving
Vul uw e-mail adres om zich aan te melden.